torsdag 25 november 2010

Frågor om elanläggning vid köp av bostad

Vi har fått frågor om hur man gör och vad som gäller med elanläggnigen vid köp av bostad.
Vi kommer att svar efter bästa förmåga på detta . Vad är en boletin ?Vad skall det kosta ? Måste man byta alla elledningar ?

För det första skall man veta att på Kanarieöarna och jag antar i den spanska samfälden så finns inte vår Svenska exakthet. mycket är tyckande och bestäms efter vem du är och vem du känner. Fakta är att industriverket har infört bestämmelser om att alla nya anläggningar skall utföras med halogenfria kabla ( avger nästan giftfri rök) så om man gör nya installationer eller större ombyggnader så kan man hamna i den situationen att man måste byta ut alla ledningar samt övrig elutrustning. Priset för detta varierar ju beroende på vilken hantverkare man anlitar. Just nu är det köparensmarknad och för en etta bör det inte kosta mer en 1000-1500 euro dvs ca 40 % billigare än i Sverige .

En ny sak som elverket bestämt är att när man skall överta ett elabonnemang så kräver man en bolentin som är ett intyg som ett behörigt elföretag skall ta fram och få godkänt av industriverket, dvs man försäkra att anläggningen är ok. Här kan man få extra kostnader efter som elfirman kan påstå att vissa saker skall ändras för att anläggningen skall godkännas. Normalt skall ett sådant intyg inte kosta mer än ca 350-500 euro. Därför kan det vara bra att säljaren tar fram en boletin innan köpet fullbordas.

Ni som tyckar att det är svårt med Svenska hantverkare skall absolut inte förhandla med Kanariska.

Kommentera gärna denna artikel och berätta om Era erfarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar