torsdag 25 november 2010

Vad är en ''Escritura publica''?

Det är vanligt i Spanien att parterna i en fastighetsaffär först upprättar ett privatkontrakt (contrato privado) som reglerar rättigheter och skyldigheter, efter samma mönster som innehållet i ett svenskt köpeavtal.

Med hänsyn till att det spanska rättssystemet inte tillmäter privata handlingar särskilt stort värde skall ett sådant avtal aldrig ligga till grund för betalning av fastigheten (bortsett från en eventuell handpenning).

Köparen övertar den köpta fastigheten genom att tillsammans med säljaren deklarera överlåtelsen inför en notarius publicus. Dokumentet som parterna undertecknar inför notarius publicus kallas för escriturapublica, dvs lagfart. Köparen och säljaren skall inställa sig personligen (eller låta sig representeras genom fullmakt) inför notarien. Fullmakten måste även den upprättas inför notarie. Det viktigaste i denna procedur är att säljaren förklarar att han överlåter fastigheten till köparen för ett visst pris (deklarationsvärdet), och att köparen har betalat detta pris.

Är köparen icke resident och köper av en resident krävs ett certifikat från banken, ett s k Certificado Bancario, för valutareglering, om han ej betalat utomlands. Då måste detta påpekas.

I escrituran beskrivs också vilken fastighet det gäller och dess exakta storlek. Vidare vilka gränser den har till grannfastigheter samt eventuella servitut och hypotek som belastar fastigheten. Andra eventuella överenskommelser parterna emellan måste också anges.

Notarien läser till slut upp överenskommelsen mellan parterna och därefter signeras handlingen av dessa jämte notarien. Innan han skriver under frågar han om parterna har förstått innehållet. Om du inte talar bra spanska är det nödvändigt att ha en tolk eller översättare med dig. Om du inte bekräftar inför notarien att du har förstått allt skriver han inte under.

Köparen har nu erhållit ett offentligt dokument på sitt köp och det är i detta skede (inför notarien) som man också vanligtvis betalar slutbeloppet och får besättningen av fastigheten, dvs nycklarna överlämnas.

Nu skall du meddela kommunen, elbolaget och vattenbolaget att fastigheten har bytt ägare så att kommande räkningar blir utställda i ditt namn.

I samband med att lagfart upprättas uppkommer en del skatter och avgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar