torsdag 25 november 2010

Kontrollåtgärder inför köpet

När du väl bestämt dig för att köpa ett visst objekt, måste du kontrollera vissa saker innan avtalet skrivs under. Om ditt blivande hus har obetald kommunalskatt eller andra obetalda räkningar skall du inte fullfölja köpet innan ägaren visat att skulderna är betalda. Om detta inte är möjligt bör du dra av skuldbeloppet från köpeskillingen och sedan själv (eller via ditt ombud) betala till respektive myndighet.

a) Undersök hos kommunen (Departamento de Recaudaci6n) att fastighetsskatter är betalda.

b) Kontrollera med ägarföreningen (Comunidad de Propietarios) att avgifterna är betalda.

c) Begär utdrag från fastighetsregistret (Registro de la Propiedad) i den kommun där fastigheten är belägen. Denna s k nota simple visar ägarförhållandena, hur fastigheten bildats, eventuella överlåtelsen, om fastigheten är belastad med hypotek, servitut eller om det finns någon kvarstad (embargo).

d) Kontrollera med vattenbolaget (Compania de Aguas) och elbolaget (Compania Sevillana de Electricidad) om det finns några obetalda räkningar.

e) En sak som du som presumtiv köpare ofta kan glömma att kontrollera är det dolda skattekrav som myndigheterna eventuellt kan ha på grund av att säljaren deklarerat ett för lågt värde i sin lagfart (Escritura publica), när han i sin tur köpte fastigheten. Detta gäller fem år sedan. Fram till för några år sedan var en vanlig regel att när en fastighet såldes deklarerade parterna kanske endast hälften eller 1/3 av det verkliga priset, köparen minskade därigenom överlåtelseskatten och säljaren reavinsten. Det pris som fastställts inför notarien ligger till grund iför skatter och avgifter. Idag är myndigheterna mycket observanta på dessa frågor och köparen skall kräva att lagfartshandlingen upptar det faktiska priset, därför att överlåtelseskatter belastar fastigheten oberoende av vem som officiellt äger den. Detta innebär att det alltid är den nye köparen som i sista hand får betala om det ej har gått fem år, därefter preskriberas det.

f) Slutligen bör köparen göra en besiktning av fastigheten. Fukt, mögel, elsystem och VVS är vad du särskilt skall vara observant på. Kom ihåg att det är lättare att pruta på priset före köpet, än att komma i efterhand och begära avdrag på grund av felaktigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar