torsdag 25 november 2010

Köp av Fastighet

Svensken som kommer till Spanien för att köpa hus eller lägenhet bör tänka på följande grundregler:

Regel 1:

Det är gott om objekt till salu och du skall se många objekt innan du bestämmer dig. Det finns därför ingen anledning att förhasta sig, objekten "springer inte sin väg".
Regel 2:
Kvalitet och läge är på lång sikt avgörande för eventuell värdestegring. Kom ihåg att fastigheter byggda på 70-talet och tidigare, ofta har sämre kvalitet.
Regel 3:
Anlita bara seriösa advokater, mäklare eller gestorer. Det är visserligen inte lätt att veta vilka som är seriösa, men ett bra sätt är att höra med sin bankförbindelse, eller personer som bott på platsen en längre tid.

Val av mäklare
Här finns anledning att se upp då det förekommer många personer som kallar sig för mäklare. Många svenskar har blivit lurade av dessa s k mäklare. Det är vanligt att utlänningar uppträder som mäklare och att mäklarkontoret kan visa upp en mäklarlicens, verkligheten är dock att en person med t ex en API-licens på papperet står som ansvarig men egentligen inte har något att göra med verksamheten. Anlita endast auktoriserade mäklare med API~licens (Agente de propiedad inmobiliaria) eller GIPE-licens (Gestor Intermediario en Promociones de Edificaci6nes) då dessa är välutbildade och har ansvarsförsäkring.

Kan jag få banklån i Spanien när jag köper fastighet?
Man kan köpa sin bostad med hjälp av spanska fastighetslån, precis som i Sverige, och avbetalningstiden är normalt 10-40 år. Som säkerhet tar banken fastigheten och lånet blir inskrivet i lagfarten (escritura) inför notarien.
Annuitetslån är ganska vanliga i Spanien där man betalar en fixerad summa varje månad, vilket är en kombination av ränta och amortering, där räntan utgör den största delen i början, och i slutet amorteringen. Totalkostnaden kan dock ändras genom att det statliga diskontot sänks eller höjs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar